2011. december 22., csütörtök

Ásványok tisztítása, Waller módszer





"Mint már mondtam, kipróbáltam az úgynevezett Waller módszert. http://homepage.mac.com/rasprague/PegShop/extras/waller/waller1.html 
Ennek a lényege, hogy a Nátrium Dithinoit oldat egy előre bekevert, citromsavas részből, és az ehhez megfelelő mennyiségben adagolt nátriumból áll.
Az "alap levet" - hogy stílusos legyek-  1 liter desztillált vízből készítjük el.
Hozzávalók: 71 gramm Citromsav ( közönséges háztartási por alakú citromsav megfelel) és 8,5 gramm szódabikarbóna.
Az alaplét úgy csináljuk, hogy először mérjük ki a megfelelő mennyiségű citromsavat és szódabikarbónát, majd ezt egy 1 literes jól zárható műanyag vagy üveg palackba szórjuk bele, majd adjunk hozzá kb 1 dl desztillált vizet. Várjuk meg, amíg a habzás és a pezsgés csillapodik, majd ismét 1dl víz. Ha a pezsgés teljesen megszűnik, adjuk hozzá a még megmaradt 8 dl vizet. Ha így járunk el, nem fog az asztalon és a padlón kikötni a keverék több mint fele....

A használat:

Válogassuk ki a köveket amiket tisztítani szeretnénk, és tegyük sima csapvízbe kb 1-2 órára. Ez azért fontos, hogy a kövek porózus részei inkább vízzel telítődjenek, mint a nátriumos oldattal, mert akkor az eljárás végén nem kell napokat áztatni hogy a záptojás szag megszűnjön.
Tegyük a köveket egy jól zárható - lehetőleg menetes szájú - edénybe, üvegbe, és öntsönk rá annyi citromsavas oldatot, amennyi éppen ellepi a köveket. Ez tegyük úgy, hogy decis mérőpohárral mérjünk, mert a Nátrium Dithinoit adagolást ez alapján kell megtennünk.
Minden 1 dl citromsavas oldathoz adjunk 2 gramm Natrium Dithinoit port. ( értelem szerűen, ha 5 dl fedte be teljesen a köveket, akkor 5x 2 gramm natrium kell)
Ha mindent jól csináltunk, akkor egy két perc után tea színe lesz az oldatnak, majd 5-15 perc elteltével fehér lesz mint a tej (az állaga is hasonló - lásd fotók) Miután beleszórtuk a port, gyorsan zárjuk le az edényt, részint hogy az a rettenetes szag ne árassza el a helységet, részint azért hogy a felszabaduló gázok kitöltsék az üveg légterét. Így az anyag lassabban bomlik, hatékonyabban szedi le a szmötyit.
Tartsuk közel szobahőmérsékleten, így kb 12-18 órán keresztül aktív az oldat. Lehet melegíteni is, 40-50 fokra, de így hamarabb is bomlik le (kb 6-8 óra) És ugye "hamar munka ,ritkán jó" nem is szeretem az ilyen gyorsított dolgokat, és semmivel sem szedte le jobban ( kipróbáltam) Az oldat mondhatnám, "intelligens" ,mert "jelzi" ha cserélni kell, a színe ismét kezd áttetszővé válni, és az aljára leülepszik egy fehéres sárgás szmötyi. Bár ekkor még nem annyira fontos, de hamarosan cserélhetjük az oldatot, illetve ha tiszták lettek a kövek, akkor örülünk... :)
A képeket mellékeltem, az Ametisztekről készült fotók magukért beszélnek (vesd össze a korábbi, áztatás előtti képpel)

Ezek a fotók a második 24 óra után készültek. Az egyik fotón látszik ahogy éppen fogom azt a sárgás réteget, egyben levállt. Nagyon jól bontja, csak ha vastagon áll rajta, nyílván több fürdetés kell.
Ha nagyon vastag a szennyeződés, akkor lehet próbálkozni olyan oldattal, amiben 15 gramm citromsav, és ugyanennyi natrium van keverve 1 liter vízhez. Ez nem annyira költségkímélő megoldás, viszont 24-30 óráig "eszi" az anyagot. Azt hogy mit szed le és mit nem, sajnos csak tapasztalati úton lehet megtudni. Egy biztos: A Waller módszer bevált, régi technika, és mint a képek is mutatják, hatékonyan működik."
 Köszönet Attilának a kisérletezésért, ismét tanultunk sokat.
Ami mindenképp figyelmeztetés, hogy nagyon penetráns záptojás szagú, és nem szabad belélegezni!


Ez a módszer azokra az ásványokra vonatkozik(kalcit, fluorit,stb.)amik a savakat nem bírják. Azok az ásványok (kvarc, zafir, vagy keményebb ásványok) amik ezeknél keményebbek a Mohs skálában, azokat keményebb savakkal is lehet bombázni. Egy Bajor ismerősöm, aki a Svájci hegyekben jár Strahlerezni, ő nem igen savazza a talált kincseit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése