2011. október 28., péntek

Gyors jelentés 6 hetes oxálsavas kezelés

Kánya-hegyi ametiszt

Mindenképp jó dolog ez az oxálsav, az a kicsi sárgaság meg szépen elmegy egy kis szódabikarbónával. Ametiszteket nem festi meg.Átnéztem a vödör tartalmát szép óvatosan, szépen bontja a sóskasav a csúnya szmötyit az ametisztekről.
ilyen törmelék marad az alján, természetesen nem a kristályok estek le.
lehet látni alul a sárgás elszíneződést, ez le fog jönni.
Füstkvarcok, ametisztek
Ezek az ametisztek Nyíriből vannak 
Kis sikálás után, bő vízzel le lett mosva.
Kánya-hegyi füstkvarc, 
Egyértelmű előnyére vált a savazás

az ametisztek mennek tovább úszni,
A végeredményről továbbra is tudósítok.

5 megjegyzés:

  1. Szia. Ez nagyon hasznos volt számomra. Párommal pár hónapja kezdtünk komolyabban foglalkozni a témával. Némelyik ásvány tisztítása gondot okozott, eddig... :) Várjuk a folytatást. Üdv Attila

    VálaszTörlés
  2. Szia Attila, Folytatás jön. Azok a kristályok amik kevesebb szennyeződéssel vannak betakarva, Kánya-hegyi füstkvarcok, ametisztek innen, ezeknek elég rövid ideig kell a savban lenniük. Érdekes módon a Gyöngyösoroszi ametiszteknek és hegyi kristályoknak is hasonló szennyeződési foka van, ellentétben a Nyíri ametisztekével.
    A vödrökben most a két héttel ezelőtti Zempléni túra füstkvarcai és egy termetes hegyi kristály tömb van, no meg még mindig a bársonyos ametisztek Nyíriből.Azoknak még sajnos mindíg kell a sav.

    VálaszTörlés
  3. Szia Béla. Hát nagyon várjuk.. :) Sikerült vennem Oxálsavat és néhány Gyöngyösoroszi "kincs" már benne figyel... :) Nemrég - az idén utoljára - elmentünk a Károlyvárhoz gyüjteni. Illetve a Nagy tölgyes bércnél is voltunk, de már teljesen elhordták, bedózerolták, de így is sikerült pár Ametisztet találnunk. Szóval várjuk a folytatást

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok. Nekem lenne egy hegyikristalyom es szeretnem megtisztitani a szennyezödesektöl. Ezzel az eljarassal lehet? Nem lep vele semmilyen reakcioba? Vagy van mas megoldas? Ill. hogyan müködik az oxalsavas kezeles es honnan tudom beszerezni? Köszi elöre is a valaszokat. Timi.

    VálaszTörlés
  5. Szia Timi, a hegyikristályt egyik sav sem oldja, tehát szinte bármelyikkel meg lehet tisztítani, de.
    Pl. sósav azért nem jó, mert elsárgulhat a külseje.
    Természetesen függ attól is, hogy milyen a szennyeződés, pl ami a Nyíri ametiszteken lévő, talán göthites bevonat, az még a királyvízzel se nagyon jön le.
    Az is segít, hogy honnan van a hegyikristály, mert nagyjából hasonlók a szennyeződések egy lelőhelyen.
    Kérdésed van írj, hátha tudunk segíteni:)

    VálaszTörlés