2011. október 15., szombat

Börzsönyi bányák, tárók, lyukak (köszönet Szilkónak a képekért )


Felső rózsa bánya már beomlott bejárata....

....ésmár belülről

Kettő méter után egy rács, ami már csak denevér lakóhelyként funkcionál


Eléggé sokat töprengtem, hogy ennek a riportnak meg kell e jelennie vagy sem, de mint magamat is úgy másokat is érdekelhet mi is van egy kis lyuk mögött. Szilkó már egy másik bányás kérdésemnél, az ásványos Topicon, "megsúgta" a másik bánya helyét, de egyből hozzá is tette hogy az egy lélekvesztő, kész életveszély. Én is írtam már ilyen veszélyes aknás élményemről, ami mindenképp eltanácsol mindenkit attól, hogy ezeket a képeket kövesse!

Még akkor kint éltem Ausztriában amikor a Lassingi szerencsétlenség történt felső Steierországi Zsírkőbányában, ahol már 1891- óta bányásztak.Gondolhatjátok mennyire sajt volt már a föld mindenütt.
1998ban történt a baj, egy víz betörés következtében sár lavina zúdult a járatokba. Akkor a bányában 34 bányász dolgozott, köztük egy 24 éves fiatal bányásszal, akit az első betörés az egyik uzsonna kamrához sodorta. Itt még volt telefonos összeköttetés a külvilággal, de az is később megszakadt. Mentésére 9 további bányász és egy geológus ment le a bányába..... Ezután 22h-kor megtörtént a második betörés, a mentő csapat is fogságba esett, vagy egyből meg is haltak. 2000-ben végleg leállították a keresést a holtestek után.

Na de ne szaladjunk annyira előre a történésekkel. A média óriási nyomást gyakorolt mindenkire, a gazdasági miniszter büszkén mondta nem kell a rögtön jelentkező külföldi segítség, meg fogják oldani a problémát egyedül is, hát nem így történt. Muszáj volt Németországból egy speciális fúrót beszerezni, ezzel is késleltetve a túlélők esélyeit. Később ez a speciális kisebb mélységekre alkalmas, de nagyobb átmérőjű fúró volt az  ami a fiatal bányász életét mentette meg. 10 nap után felhozták a felszínre meglepően jó állapotban. Mondanom se kell mi történt abban a kis településen, mindenki őt hibáztatta a 10fős mentő csapat haláláért..... Ő már rég elköltözött abból a faluból.
Mik voltak a hibák? A tényfeltáró jelentés  világított rá arra, hogy a Tinto Fino cég illegális járatokat nyitott össze-vissza, minden biztonsági kérdést mellőzve.
Település alatt is bányásztak ami ahhoz vezetett, hogy egy óriási kráterben több ház is eltűnt, több megsérült .Ennek a beszakadt résznek a kráterét, még ma is lehet látni Lassingban, a bányászok emlékekére meghagyták az utókornak . Ez a sajt effektus,ami az amúgy is laza kőzetet minden tartás nélkül lerabolásához vezetett . Továbbá az, hogy a média nyomására felelőtlenül küldtek a halálba 10 embert, minden ésszerű terv nélkül.


Felírás a bánya falán

Állványozatlan járat, de a keményebb kőzetű bányákban és főleg a középkorban , nem szokták beállványozni a járatokat.

egyébként itt is az a bevonat van mindenen, mint lejjebb a lenti meddőnél. Nem csoda ha nem találsz semmi érdemlegest.

Egy akna," ami valószínűleg vízben áll, mert lehetett a vízcseppeket hallani onnan"




Ez már Király réten, egy játszótér mellett, csak a patak választja el a gyerekeket egy ilyen sötét ércbányától.
Csak bekukkantottunk 

Ez már a Hevér-lyuk , ez is Király réten van.
Ez legalább messze van minden sétálótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése