2011. november 25., péntek

Oxálsavas kezelés 8-9hetes idő után.Valamint kalcitok tisztítására is alkalmas, főleg vasoxid tartalmű szenyeződések eltávolítására kitalált vegyszer.

A két hónap is letelt és az oxálsavban eltett ametisztek rút bevonata fehérré változott, és talán kissé porózusabb lett. Ez már valami haladás, de még messze nem a tökéletes. Késöbbiekben még jelentek.
Más, a Facebookon egy Olasz és egy Német sráccal beszélgettem, akik  Svájcba járnak Strahlerezni, és gyönyörűbbnél gyönyörűbb kristályokat gyűjtenek. Jó 4 hónapot vannak fent a hegyekben, és gyönyörű képeket készítenek a kristályokról.
(övék ez a honlap: http://www.mineralien-surselva.de/index.html)
Természetesen az volt az első kérdésem, hogy ő maguk tisztítják-e az ásványokat, vagy külön van valaki aki ezeket ilyen szépekre pucolja. Sajátságos volt a válasz, mert ő szerintük az Alpokban található kristályok nem annyira szennyezettek, mint pl. minálunk a Nyíri ametiszt. Nem vonja be őket olyan anyag ami ne lenne értékes. Persze  más , lejjebb fekvő lelőhelyen ez lehet hogy nem így van, de ott ahol ők keresgélnek, fent a csúcsokon, ott ez így van. A kavicsokat ő maguk tisztítják épp emiatt.
Miután küldtem képet a mi rútul bevont Nyíri ametisztünkről , hátha találkoztak már ilyen csúfsággal is, ők ezt ajánlották:http://www.krantz-online.de/de/online-shop/___product/1862/___showCat/115/___pageid/16/mineral-clean.html

Magyar nevén:NÁTRIUM-DITIONIT    Na2S2O4
Természetessen itthon is lehet kapni.
Kalcitok és aragonitok  , vasoxidos szenyeződésének eltávolítására is alkalmas vegyület.
Amit erről a tisztító anyagról tudni kell. Kristályos formában kapható, vízben oldható. Nem túl stabil , és igy előbb Nátrium szulfiddá  (Na2SO3) majd Nátrium szulfáttá (Na2SO4) oxidálódik.
A használatakor fel kell melegíteni 35-40 fokra, ettől a kemény kén hidrogénes (záp tojás) erősen irritáló szagú valamit kapjuk. Tehát csak kint a kertben használjuk. Kézre, szemre, bőrre, nyálka hártyára veszélyes!!
Még nem próbáltam ki, de nyáron vidéken megpróbálom az ametiszteknél mindenképp.
Ha esetleg valaki kipróbálta már akkor szívesen veszem tapasztalatait.



1 megjegyzés:

  1. Szia. Azt hiszem megint el kell látogassak a vegyszerboltba ... :) A jövő hét folyamán kipróbálom - természetesen kint a kertben. Van néhány csúnya oxidos "lelet", amit eddig semmivel sem sikerült szebbé varázsolni, és majd írok privátban az eredményről. Üdv

    VálaszTörlés