2011. szeptember 4., vasárnap

Mátrai ásványok3. Gyöngyöstarjáni gejzirit (szalagos jáspis)

Gejzirit csiszolat (Pécsi Tivadar gyüjtése, csiszolása)
 Ahol mi találtuk ezeket a köveket az Gyöngyöstarjánt a temető meletti úton elhagyva , az ifjúsági tábor melett tovább egyenesen az erdei dózer úton. A tábortól kb.15perces gyaloglás és az úton találtuk őket.
Gejzirtes lelőhely

Mint azt tivadarral is gondoltuk ez valószínű a nagy bányából került ide mint töltő elem, de sehol másutt nem láttunk ilyen összetételű, keménységű köveket.
ilyen gejzirit darabokat lehet kioperálni a dózer útból
Jól látható ez a fehéres oxidos réteg ami tipikusan opálokat vesz körül, tehát ez biztos nem szalagos jáspis.
Innen jött a morfondírozás, hogy mi is lehet ez pontosan. Hajdanán a Károly táró felé vezető úton ahol a nagyon kedves bácsika a baloldali garázsában berendezett ásványkiállításában láttam elösször hasonló szalagos jáspisokat. Tivadartól tudtam meg a bácsika nemrég lebetegedett, már csak tolószékben tud közlekedni, és a gyüjteményét kótyavetyélik.
Vissza a töprengéshez, szóval ezek a gejziritek sokkal keményebbek, mint a szalagos jáspisok.
"Én úgy gondolom, hogy opál és hidrokvarcit keveréke, de az arány nagyon változó. A Köves-tetőn lévő szalagos kövek java része opál (ezért törnek és mállnak jobban) amit fent szedtünk a hegy lábánál, abban több a kvarcit. Polírozásnál jól látszik a különbség, a puhább anyag mattabb, a keményebb fényesebb lesz. (persze a puhát is meg lehet fényesíteni, de ahhoz más por kell, mint a 7-es keménységű kvarcokhoz.) Amit elküldtem kép a 3 kőről, pl mindegyiket a hegynél találtuk, de a zöldebb sokkal puhább, az szinte tiszta opál. De ezért ilyen változatosak ezek a kövek, mert egy kövön belül több összetevő található.
Így azzal sem mondasz hülyeséget, ha opálnak nevezed, meg ha hidrovarcitnak, akkor sem. Én egyébként inkább opált mondok, mert a hidrovarcit színezése nem egyenletes, foltokban, összevissza színezett. A sávozás az opálra és a jáspisra jellemzőbb, de az itteni jáspis inkább vörös és általában ez egyszínű.Mátrai."
Ez egy igazi mischling, alul szalagos jáspis felül gejzirit

gejzirit
Tivadarral A kanyarban, ahol a lelőhely van.

2 megjegyzés:

  1. Sándor a kereszt nevem és én is gyűjtöm az ásvány kőzeteket

    VálaszTörlés
  2. Ciao. Az említett lelőhelyet ismerem, magam is gyűjtöttem ott, s a környéken. Fantasztikus jáspisok, opálok, ametisztek, gejziritek, kvarcok, kalcitok, fosszíliák vannak ott! Tarján mellett ismert egy falszakasz, ahol fekete opált lehet fejteni! Vágva csiszolva polírozva csodás kövek születnek belőlük kezeim alatt ;)

    VálaszTörlés