2011. szeptember 21., szerda

Nyíri,Kősziklavölgy, Kalcit utáni kalcedonálalakok.

Ezért a csillogásért érdemes a dzsindzsába menni
Elösször is nagyon fontos dolgot meg kell hogy említsek. Maga a lelőhely és úgy álltalában Nyíri környéki lelőhelyek cakli pack összevetve, mind privát tulajdonon találhatóak, tehát ne háborodjunk fel ha nem engedik az ásványozást, és temessük be magunk után az árkunkat!!!  Én még nem hallottam, hogy bárki is engedélyt kért volna a tulajdonostól, de akkoris a fentiekként járjunk el.   A szomszéd település (Füzérkomlós) most megválasztott polgármesteréé a földterület, meg még sok más is, de egyébbként jó indulatú, segítőkész földbirtokos.

Még szerencse, hogy a kutató árkot ásók nem tudnak minden követ elvinni. Mindig akad csemegézni való.


Ez a jókora darab sajnos, vagy mégsem, csillog-villog, mert a kis piramisok megsérültek.Nagyi kertjét díszíti.

Kalcit utáni kalcedonálalak
Több helyen, többek között az általam nagyra tartott Geománián is pontatlanul van feltüntetve a Kalcit utáni kalcedon lelőhely leírása. Az aragonit utáni álalakok a Kandó-hegyen többek között géppel lett megtúrva, ezt a mai napig lehet látni a lelőhely kéklik a kvarcoktól.Ezt a lelőhelyet a Nyíriből Füzérkomlósfelé elhagyva, az utolsó háznál a szedres mellett balra fel a Kandó-hegyre. A vízműnél jobbra elágazik az út, ott tovább 500métert. Itt balra már lehet is látni a gödröket. Maga a kalcitos hely az jóval feljebb a Kőszikla-völgyben van.

2012 jan.1



A Kőszikla-völgyi lelőhely

Ezen az úton tovább kell menni egészen a völgyig, ott be a bozótosba, és egy erdő ritkításos részen a völgy DK-i oldalában vannak a gödrök. Ezek a Kalcit utáni álalakok üregeit ezernyi csillogó kvarc kristály tölti ki. Kívülről elég csúfosan barnák, de ha a kis piramis megsérül akkor gyönyörűen csillog-villog a kicsike. Ami érdekes volt a lelőhelyben, hogy egész barlangokat tölthetett ki a kőzet, mert a formája alapján ki lehetne rakni csak abból amit én szedtem össze a z otthagyott darabokból, egy egész nagy geodát. Sajnos legutoljára amikor a fiammal megnéztük a lelőhelyet,nem vittem fényképezőgépet magammal, sebaj tavasszal készítek róla képet és felteszem ebbe a bejegyzésbe.

Kalcedon a Kősziklavölgyből, dendrites mézopál Telkibányáról

A középső kalcedon is a völgyből lett kipecázva

Kőszikla-völgy

Sajnos maga a lelőhely a ritkítás miatt tiszta dzsindzsa lesz jövőre, de a lelőhelykép jön később.
Hátha rajtam kívül más is olvassa a blogot, tudna valaki abban segíteni, hogy merre lehet az a zöldes aragonit utáni állalak lelőhely, mert azt még nem sikerült megtalálnom .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése