2012. május 13., vasárnap

Mivel nem fán terem a csiszolt achát...

így néznek ki a földben talált nyers achátok
Ennek az achátnak a felső , jól látható része, szép kalcedonos butykákkal teli.Mindig mosás után jön az igazi meglepetés, hogy miből lesz a cserebogár.
Ebben a részben arról szeretnék írni, hogy mennyi munka fekszik egy gyűjteménybe kiállított szépen csiszolt achátban, vagy más szép ásványban.
          Erre tipikus példa a legutóbbi Mátrai kiruccanásunk. Az időjárás előrejelzések egy borús, nem túl meleg májusi napot ígértek.

Na ebből lett egy szép kis zuhé, ami ahhoz vezetett, hogy a cipőnkre kilónyi sár tapadt. Ezzel is nehezebbé tette a lavírozást az amúgy se közeli célpontig.



Egy előző részben írtam már az állandó felszerelésemről, na ennek egy állandó tagja a nagyapa esőkabátja, természetesen ez most Nyíriben maradt , így csak úgy szimplán áztam gatyáig. Tisztára úgy éreztem magamat a nap végén , mint a kajak 4-es harmadik ülésében a néhai kajakos időkben. Persze ott érmekért ment a hajsza itt is hasonló csillogásért vettem ezt a talonba.
itt még csak szemerkélt az eső, de ez elég  volt a szutyokhoz.
természetesen a gazosban járásnak meg vannak a veszélyei:
Kb 20-30 darabot szedtem le magamról, szerencsére egy se ragadt rám, köszönet az állandó felszerelés részének a kullancs riasztónak.
Maga az ásás az szinte másodlagos, miután a tulajjal megegyeztünk, De mondhatom egy nap után is elég izomlázam volt, nem beszélve Tivadarról aki 1 hetet maradt lent.
Jön még az ádáz keresés hogy melyik az ideális hely, ha nincs meg a tuti lelőhely, de ez sokszor tényleg lutri hol fektessük be az energiánkat.

Jó, meg van a hely, elkezdődhet az ásás, de mint az ametiszteknél is, itt is egy réteg veszi körbe ami a cipelni való kövek súlyát növeli, és a selejt kockázatát is többé teszi.
Íme egy példa ami a szép kövekhez vezet.
ebből egy gyönyörű darab lesz.
Továbbá jó ha meg vannak a kavicsok, de azt még le kell tisztítani, esetleg ásvány függően savazni, és vágni , polírozni.

Tehát Hölgyeim és Uraim nem olyan egyszerű hobbi ez a miénk.

És itt vannak a gyümölcsei a fáradozásnak:
Tivadar gyűjteménye
Felirat hozzáadása









 Szerintem fantasztikusak, megéri azt a fáradságot.
Ja és egy aranyos történet, Tivadar édes apukája is eljött az első napon megnézni, hogy milyen is az a kavicsozós élet. Hát pont bele csöppent a javába, valószínűleg nem lesz egy állandó ásványbarát az biztos.

2 megjegyzés: